Lente~dip, hoe komt het en wat doe je er aan

Ik vind de Lente echt een heerlijke periode, maar ik weet dat er ook mensen zijn die vooral uitkijken naar de Zomer en de Lente het liefst overslaan. In de Lente ervaren ze meer pijntjes en ongemakken, frustratie, moeheid of sombere buien (of allemaal tegelijkertijd). Confronterend en zeker niet prettig.

Vanuit de Shiatsu kan ik dat uitleggen én is er wat aan te doen!

 

Allereerst neem ik je even mee in wat ik de “Lente~energie” noem:

Lente staat voor nieuw begin, frisgroene bruisende energie dat omhoog wil, naar buiten!
Denk aan dat bloembolletje onder de grond dat ontkiemd en zich een weg naar boven baant, door de aarde heen, langs obstakels manoeuvrerend..
Het is enthousiast, wil op ontdekking, groeien. Het potentieel dat erin zit wil eruit.

De Lente is gekoppeld aan het Hout~element en daarin vinden we de Lever en Galblaas energie. Zij staan voor de moeiteloze doorstroming van energie door het hele lichaam en je emoties. Daar waar de meeste energieën een bepaalde richting uit willen (bv Maag wil dalen, anders kun je misselijk worden) geldt dat voor de Lever energie niet. Het neemt de andere energieën mee in hun stroomrichting, ondersteunt deze. De Galblaas wil overigens wel graag naar beneden stromen en kan o.a. hevige hoofdpijnen of duizeligheid veroorzaken als het teveel stijgt. De Galblaas helpt je meebewegen en creëert flexibiliteit en buigzaamheid.
In het lichaam vallen de pezen en je ogen onder het Hout~element en laat de emotie boosheid/irritatie zich zien als teken van onbalans.


Stel je voor, na de Winter – een periode van stilte en teruggetrokken zijn – komt in de Lente de energie op. Als smeltwater baant het zich een weg langs de berg naar beneden, vol enthousiasme, energie en volharding stroomt het richting de zee.

Is de weg vrij, dan is er geen probleem.
Je zit lekker in je vel en hebt zin om nieuwe dingen op te pakken, plannen te maken, erop uit te gaan.

Liggen er echter obstakels in de weg dan zal het water zich toch een weg zien te banen, desnoods met geweld.
Denk aan een kort lontje, boosheid, frustratie – iets gaat niet zoals je het graag zou willen hebben, de interne druk is groot. Denk aan stijfheid, een pees probleem dat weer op de kop op steekt…

Is er niet genoeg ruimte dan zal het water overstromen naar aangrenzende gebieden.
Gevoel van volheid in de buik, hoofdpijn en moeheid (blokkade).

“Is er vrije circulatie, dan is er geen pijn.
Is er pijn, dan is er geen vrije circulatie.”

Vanuit dit Chinese gezegde is ook direct helder wat helpt tegen Lente~kwaaltjes, namelijk de circulatie bevorderen en de weg vrij te maken. (Hiermee bedoel ik de circulatie in het lichaam van bloed, vloeistoffen en energie)

De circulatie stimuleer je al door in beweging te komen. Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding verbetert en je ademhaling verdiept.

Dé Lente-tip is: BEWEEG!

Dit is wat nodig is om de weg vrij te maken zodat de energie kan gaan stromen.
Stroomt deze namelijk niet goed dan kun je klachten ervaren als moeheid, stijfheid, hoofdpijn, rusteloosheid (vooral niet in kunnen slapen)…
Hoe je beweegt, dat maakt niet uit.

Doe wat jij fijn vind én de tijd voor wilt maken:

~ ga wandelen
~ doe mee met een Offline~momentje Hout~element (videoles van 1 uur) klik hier
~ gun jezelf een Lente~massage*

~ jezelf eens lekker uitrekken (doe de cat-stretch)
~ dans door de kamer
~ zing (is ook beweging 🙂

~ pak je fiets
~ haal een paar keer diep adem
~ leer de Energy Flow serie, schrijf je hier in voor de gratis mailflow met uitleg en video’s

~ start de voorjaarsschoonmaak
~ drink voldoende vers (niet te koud) water
~ eet groene dingen

Ervaar je Lente strubbelingen (merk je dat je meer last hebt van stijfheid, een kort lontje, vermoeidheid of hoofdpijn) dan pas ik mijn behandeling hierop aan en stimuleer die stromingen in je lichaam die de Lente energie kanaliseren. Boek je plekje op de mat direct online of app 06-54335958