Terugblik lezing ‘Waar haal jij je energie vandaan’

Donderdag 13 oktober was ik te gast bij Zonne-Wende in Vriezenveen. Sacred Dance/coach Jeaneth had me gevraagd iets over mijn passie te vertellen. Had ik daar jaren geleden over getwijfeld, nu was ik gelijk enthousiast want Shiatsu is mijn passie <3

Ik koos voor het onderwerp energie. Enerzijds worden energiebanen/meridianen en energetische therapie als zweverig gezien. Maar tegelijkertijd zit ons taalgebruik boordevol energie-voorbeelden: “pff daar heb ik de energie niet meer voor” of “waar háált ze de energie vandaan” of “mijn energie is door het afvoerputje weggelopen”.

Waar haal je je energie vandaan…

bekeken vanuit de Chinese Geneeswijze en hoe kan Shiatsu daarbij helpen. Daar heb ik het over gehad.

Allereerst gaf ik een korte introductie over hoe de Chinese geneeswijze kijkt naar energie*.

Alles is energie, in verschillende gelaagdheden en dichtheid. Onze levensenergie is een resultaat van de wisselwerking tussen Yin en Yang. Het voedende en de beweging.

De verhouding Yin en Yang is continue in beweging, hoe meer ontspannen we zijn des te beter kunnen we hierin meebewegen. Hoe beter we onszelf voelen, lichamelijk-mentaal-emotioneel.

In een korte oefening voelden de aanwezigen waar de energie zat in hun lichaam. Bij de een zat die hoog, de andere ervoer een rustige basis en ontspannen lichaam.

~

Ons lichaam heeft 3 bronnen waar we onze energie uit halen: ons basispotje dat we krijgen bij onze geboorte, voeding en lucht. Uiteraard zijn we hier dieper op ingegaan.

Ook met deze 3 bronnen hebben we even contact gemaakt.

~

En vervolgens heb ik kort uitgelegd wat meridianen zijn, wat ze doen en waarom we ze niet kunnen vastpakken. Onze energie is niet in een potje te vangen, maar we zien de energie wel: in een oogopslag, de houding van een lichaam, de bewegingen die we maken, de dynamiek in ons praten…

Via een klopoefening heb ik iedereen meegenomen langs de meridianen, in de volgorde waarmee de energie als eb en vloed door ons lichaam golft.

Daarna was het veel makkelijk om het lichaam te voelen en kwam er ook al ontspanning

~

Ondertussen was iedereen wel nieuwsgierig geworden hoe Shiatsu dan werkt 😉

Shiatsu helpt het lichaam te ontspannen door te voeden waar nodig en los te maken waar nodig. Wanneer de energie vrijer kan stromen kan het zelfhelend vermogen van ons lichaam het verder oppakken. Een goede stroming van energie helpt alle circulaties in het lichaam, dus ook die van bloed en de lymfe. Voeding kan overal komen en afvalstoffen kunnen hun weg uit het lichaam vinden.

Een demonstratie Shiatsu zat er niet in, maar ik heb wel handvatten kunnen geven hoe je zelf-Shiatsu kunt toepassen d.m.v. een Long-strekking (erg fijn in deze Herfst fase waar de weerstand wel een beetje ondersteuning kan gebruiken).

~

Jeaneth had een hele fijne setting gecreëerd, met z’n allen rondom de tafel zittend. Dit maakte de avond heel ongedwongen en plezierig. Er was veel interactie vanuit de aanwezigen en mijn verhaal, de metaforen en oefeningen werden als verhelderend en zeer interessant ervaren. En daar doe ik het voor J

Er komen meer passie-verhalen bij Zonne-Wende, dus woon je in de omgeving Vriezenveen, ga vooral eens luisteren en ervaren!

Voor mij was het natuurlijk geen logische plek, behalve dan dat het mijn geboortegrond is, dus wellicht kan ik nog eens zo’n passie-verhaal houden in Breda e.o.

*in de TCM spreken we over Qi (of in het Japans Ki) en eigenlijk doet ‘energie’ dat concept wat tekort. Maar ik hou er van om het praktisch en begrijpelijk te houden voor wie niet in de theorie zitten.